Toiset 5 SEO-työkalua, joilla päihität kilpailijasi

Toiset 5 SEO-työkalua joilla päihität kilpailijasi

Edellisessä blogipostauksessa tuli käytyä läpi hakukoneoptimointiin hyviä työkaluja, joilla pääset perille omasta lähtötasostasi hakukoneoptimoinnin suhteen. Oma löydettävyytesi, hakuvolyymit eri termeille ja ylipäänsä nykyisen sivustosi vahvuus on hyvä saada selville ennen kuin alat tehdä muutoksia.

Seuraava vaihe on selvittää, mitä sinun kannattaa ensimmäisenä korjata sivustollasi. Aikaisemmat työkalut antavat sinulle paljon tietoa, millä tasolla olet, mutta ei varsinaisesti syitä mikä ongelman pohjalla on.

Seuraavaksi sukelletaan etsimään syitä, mikset ole hakukoneiden kärjessä.

Näkyvyys hakukoneissa

Google Search Console (ent. Google Webmaster Tools)

Search Consolen idea voidaan tiivistää nätisti kahteen lauseeseen: ”Sinä haluat, että verkkosivusi löydetään. Me haluamme auttaa”. Googlen oma työkalu kertoo sivustosi puutteista ja mitä sinun täytyy korjata, jos haluat parantaa hakukonesijoitustasi. Saat tietoa väärin tehdyistä toimenpiteistä ja ylipäänsä vinkkejä oman näkyvyytesi parantamiseen. Samalla Search Console antaa sinulle tietoa liittyen orgaanisen liikenteesi hakusanoihin. Tieto, jota monet ovat kaivanneet viimeisen parin vuoden aikana, kun Google piilotti kyseisen tiedon Google Analyticsista. Katso videosta, mitä Google itse kertoo työkalustaan:

Verkkosivustosi sisäiset tekijät

Aloita sieltä, mistä korjaaminen on luontevinta: omasta sivustostasi. Se on helpoin paikka mihin voit tehdä muutoksia ja samalla kanava, jota pystyt itse hallinnoimaan. Verkkosivustollasi voit tehdä asioita selkeästi paremmin kuin kilpailijasi.

SEOQuake

Hakukoneoptimointiin vaikuttavat monet sivustolla olevat elementit. SEOQuake on selaimeen asennettava lisäosa, jonka avulla saat pikaisen analyysin sivustosi elementeistä kuten H1-otsikot ja meta-descriptionit. Analyysi kannattaa aloittaa etusivultasi ja tärkeimmiltä tuote/palvelusivuiltasi. Jos huomaat esimerkiksi, että sivusi URL-osoitteessa lukee palvelusi nimi, mutta H1-otsikkona on esim. oma brändisi, suosittelen korjaamista.

 SEOQuake

 

BrowSEO

Yksi, anna sivustosi osoite työkalulle. Kaksi, ala tutkia sivustosi sisältöä ja miten se on rakentunut sisällöllisesti ja teknisesti. Saat tietoa linkeistä, otsikoinneistasi, termeistä joita käytät sivustollasi, miten paljon sisältötekstiä sivullasi on ja miltä sivustosi näyttää hakukoneissa. Käytännössä BrowSEO siis näyttää, miten hakukone lukee sivustoasi ja miten se huomioi asioita aina title-elementeistä Googlessa näkyvään SERPiin (Search Engine Results Page).

Tämän työkalun haaste on, että se vaatii käyttäjältään ymmärrystä hakukoneoptimointiin vaikuttavista tekijöistä.

 BrowSEO

 

Ulkoiset tekijät

Hyvän hakukoneoptimoinnin perusajatuksena on tietää mikä on lähtötasosi jo olemassa olevista vierailijoistasi. Mistä saat tällä hetkellä mm. sivustollesi linkkejä, mistä sivustollesi saavutaan, mitkä kanavat toimivat ja missä on potentiaalia kasvattaa liikennettä. Helpoin tapa päästä tehokkaasti liikkeelle on siis tutkia jo olemassa olevaa dataa ja verrata sitä esim. kovimpiin kilpailijoihisi.

Moz Open Site Explorer

Ulkopuoliset linkit ovat hankalia. Niitä on vaikea saada omalle sivustollesi, mutta niillä on valtava merkitys sivustosi hakukonelöydettävyydelle. Ne antavat hakukoneille tietoa, että sivustosi on oikeasti relevantti ja luotettava.

Jotta pääset kartalle oman sivustosi linkkiprofiilista ja mistä ylipäänsä saat linkkejä, Mozin työkalu on hyvä lähtöpiste. Se antaa tiedon helposti, ilmaiseksi ja nopeasti.

Moz Open Site Explorer 

Nykytilasi

Google Analytics

 Verkkoanalytiikka on yksi tärkeimpiä työkalujasi ja mikäli GA ei ole tuttu sinulle tähän mennessä, on korkea aika tutustua. Tutkimalla oman verkkoanalytiikkasi kävijäliikennettä, suosituimpia laskeutumissivuja, heidän nykyistä toimintaansa sivustollasi ja huomaamalla trendejä, voit saada todella hyviä vinkkejä omaan hakukoneoptimointiisi. Jos sivustosi on sisällöllisesti todella laaja, on erittäin suositeltavaa lähestyä sisältöä ryhmitellysti, jolloin voit huomata eri osioiden vahvuuksia tai heikkouksia. Jos jokin tuoteryhmäsi saa huomattavan määrän liikennettä hakukoneista, voit käyttää siellä havaitsemiasi parhaita käytäntöjä muihin tuoteryhmiisi.

Hakukoneoptimointi ei ole pelkkää hakukoneissa löytymistä. Oleellista on ymmärtää, mitä kävijäsi tekevät sivustollasi ja siihen Google Analytics on loistava työkalu.

Google Analytics 

Bonus: Google Pagespeed Insights

Viimeisimmät Googlen algoritmin päivitykset ovat entisestään nostaneet sivustosi nopeutta merkittäväksi löytymisen kriteeriksi. On vaikea nousta hakutuloksissa, jos Googlen hakurobotilla kestää pitkään käydä sivustoasi läpi, koska se on hidas ja vaikeasti hahmotettava.

Tämän avuksi on vielä yksi työkalu: Google Pagespeed Insights.

Työkalu ottaa kantaa sivustosi nopeuteen sekä mobiililla että tietokoneella. Samalla se huomioi sivustosi pahimmat ongelma nopeuden suhteen ja antaa jopa suorat korjausehdotukset. Joten jos haluat antaa esim. IT-osastolle tai verkkosivustokumppanille suorat ohjeet, niin tässä on paljon kaipaamasi työkalu.

 Google Pagespeed Insights

Mutta eikö vielä pitäisi tehdä jotain?

Nyt olet selvittänyt, miten löydyt hakukoneista, mitä ihmiset etsivät hakukoneissa, miten sivustosi vastaa niin sisällöllisesti ja ulkoisesti hakukoneiden kriteereihin ja tiedät jopa nykyisen sivustosi tilanteen. Seuraava askel on miettiä konversioita. On tärkeää saada sivustolle kävijöitä, jotka myös tekevät haluttuja toimenpiteitä, siksi seuraava blogipostaus käsittelee konversio-optimointia.

 

Lue lisää hakukoneoptimoinnista

Ilkka Suomaa

Ilkka Suomaa

Päiväni kuluvat asiakkaiden kanssa työskennellessä, auttaen heitä verkon mahdollisuuksien ja haasteiden kanssa. Yritän kaiken datan ja bittien keskellä pitää asiat mahdollisimman simppeleinä ja toteuttamiskelpoisina. Urheilu ja musiikki pitävät huolen vapaa-ajan sisällöstäni.
Lue kaikki kirjoittajan artikkelit